26. tammikuuta 2019

TÄNÄ VUONNA AION OTTAA ENEMMÄN AIKAA ITSELLENI JA JÄTTÄÄ TURHAT VAATTEET OSTAMATTA – VIISI LUPAUSTA JA TAVOITETTA VUODELLE 2019

Viime vuosi oli ehdottomasti yksi elämäni hienoimmista vuosista. Se oli sitä monestakin eri syystä, se oli yksi elämäni hienoimmista vuosista siksi, että minä sain nähdä kuuden koiranpennun syntymän, sain nähdä niiden avaavan silmänsä ensimmäisen kerran ja ottavan ensimmäiset askeleensa, se oli yksi elämäni hienoimmista vuosista siksi, että kevät oli kauniimpi kuin vuosiin ja siksi, että ensimmäistä kertaa vuosikausiin minä vietin kevään rakkaassa pikkukaupungissa. Viime vuosi oli yksi elämäni hienoimmista vuosista siksi, että sain todistaa keikkoja kolmessa eri kaupungissa ja siksi, että pääsin haastamaan itseäni uudessa työssä ja tekemään asioita, joita en ollut koskaan ennen tehnyt. Se oli kuitenkin sitä ehdottomasti myös siksi, että aloitin uudelleen lapsuuden harrastukseni ja aloin vuosien tauon jälkeen käymään viikottain ratsastustunnilla, mutta on myönnettävä, että viime vuosi oli erityisen hieno myös siksi, että minä onnistuin pitämään kaikki lupaukseni ja saavuttamaan suurimman osan tavoitteistani, jotka asetin itselleni viime tammikuussa.

Viime tammikuussa minä lupasin, että otan enemmän aikaa itselleni ja sanon enemmän 'kyllä' ja vähemmän 'ei', lisäksi lupasin olla useammin pelkojani vahvempi ja sitä minä olinkin, kuin huomaamattani tein sellaisia asioita, joita en olisi koskaan kuvitellut uskaltavani tehdä. Viime vuonna otin myös enemmän aikaa itselleni ja aloin taas nauttimaan yksin olemisesta, aloin nauttimaan niistä yksin vietetyistä illoista tässä pienessä asunnossani ja rauhallisista hetkistä kameran kanssa metsän humistessa ympärilläni. Näiden lisäksi lupasin viime vuonna myös kirjoittaa enemmän kuin edellisinä vuosina sekä harrastaa enemmän liikuntaa ja kiinnittää huomiota elintapoihini, enkä onneksi tehnyt näitä lupauksiani turhaan, sillä viime vuonna kirjoitin enemmän kuin olen kirjoittanut vuosiin ja kiinnitin tavallista enemmän huomiota elintapoihini, mikä sai minut voimaan ja jaksamaan huomattavasti paremmin kuin mitä olin voinut edellisenä vuonna.

Vuonna 2018 tavoitteenani oli saada töitä ja vaikka minulla silloin tammikuussa oli tunne siitä, etten tule sen vuoden aikana saamaan töitä, kirjoitin toukokuussa työsopimuksen sekä aloitin työt nykyisessä työpaikassani. Tavoitteenani oli lisäksi kehittyä valokuvaamisessa sekä panostaa tähän blogiin enemmän ja viime vuoden aikana minä kirjoitin tätä blogia aktiivisemmin kuin koskaan aiemmin, rakastin kirjoittamista aivan suunnattomasti ja viihdyin kameran takana paremmin kuin vuosiin, mutta kameran edessä en kuitenkaan oppinut olemaan, vaikka se tavoitteenani olikin. Viimeinen tavoitteeni viime vuonna oli polkupyörällä ajaminen, sillä olin edellisenä kesänä jäänyt auton alle ajaessani isomummoni vanhalla polkupyörällä rakkaassa pikkukaupungissa ja pelkäsin siksi pyöräilemistä aivan suunnattomasti. Vuonna 2018 minä pyöräilin, eikä se pelottanut yhtään niin suunnattomasti kuin se oli pelottanut edellisenä syksynä, mutta valitettavasti polkupyöräni takarengas meni viime syksynä rikki ja pyöräilemiseni päättyi lyhyeen. Tänä vuonna yksi tavoitteeni onkin viedä polkupyöräni viimein korjattavaksi ja pyöräillä heti kevään saapuessa, mutta sen lisäksi aion nyt kertoa teille myös viidestä muusta tavoitteestani tälle tulevalle vuodelle sekä viidestä lupauksesta, jotka olen tehnyt tammikuun aikana koskien tätä tulevaa vuotta, josta toivon tulevan vähintään yhtä hienon kuin viime vuodesta.

IMG_7278IMG_7263

VIISI LUPAUSTA VUODELLE 2019

x Otan enemmän aikaa itselleni. Lupasin tämän itselleni viime vuonna, mutta tahdon luvata sen itselleni myös tänä vuonna, sillä viime vuoden aikana ymmärsin olevani taas se ihminen, joka tarvitsee huomattavan paljon aikaa itselleen ollakseen onnellinen ja pystyäkseen rauhoittumaan kunnolla. Tämä ei missään tapauksessa tarkoita sitä, etten viihtyisi ihmisten seurassa, viihdynhän minä, mutta se ihmisten seurassa viettämäni aika vaatii kuitenkin aina vastapainokseen aikaa ihan vain itselleni. Tänä vuonna lupaan ottaa aikaa enemmän itselleni, lupaan viettää enemmän rauhallisia iltoja pienessä asunnossani ja kulkea metsässä kameran kanssa puiden humistessa ympärilläni, lupaan, sillä minä tiedän, että se oma aika saa minut yleensä jaksamaan ja voimaan huomattavasti paremmin, oma aika saa minut rauhoittumaan.

x Kuuntelen enemmän musiikkia. Tämä kuulostaa tavallaan uskomattomalta, että joudun lupaamaan tämän itselleni vuonna 2019, mutta viime vuonna kuuntelin musiikkia niin järjettömän vähän, että jouduin ihmettelemään sitä ääneen monta kertaa. Musiikki on aina ollut minulle äärettömän tärkeä osa elämääni ja kun viime vuonna etäännyin musiikista minusta tuntui kuin olisin kadottanut samalla osan itsestäni, siksi minä lupaan nyt itselleni, että kuuntelen tänä vuonna enemmän musiikkia kuin viime vuonna, kuuntelen, sillä tiedän, että maailmassa on vielä niin paljon hienoa musiikkia, jota en ole ehtinyt kuuntelemaan, paljon hienoa musiikkia, joka jäi minulta viime vuonna kuuntelematta ja niin paljon hienoa musiikkia, jonka olen unohtanut. Tänä vuonna lupaan kuunnella enemmän musiikkia, lupaan kuunnella kaiken sen hienon musiikin, jonka olen unohtanut viime vuoden aikana ja rakastaa musiikkia niin kuin minä ennen rakastin.

x En osta niin paljon turhia vaatteita kuin viime vuonna. Jostain syystä, todennäköisesti siksi, koska minulla oli ensimmäistä kertaa vuosiin oikeasti varaa, minä tilasin viime vuonna aivan luvattoman paljon vaatteita, tilasin, vaikka en oikeasti tarvinnut, tilasin hetken mielijohteesta uhraamatta yhtään enemmän aikaa ostopäätöksen tekemiselle ja niin osa vaatteista on edelleen vaatekaapissani käyttämättöminä. Tänä vuonna minä kuitenkin lupaan, etten osta niin paljon turhia vaatteita vaan alan kiinnittämään enemmän huomiota siihen, että vaatteeni olisivat laadukkaampia kuin ennen ja mikä vielä tärkeämpää, että ne olisiva sellaisia, joita oikeasti tarvitsen ja joita oikeasti tulen käyttämään. Tänä vuonna en vietä niin järjetöntä kulutusjuhlaa kuin viime vuonna, tänä vuonna lupaan sen sijaan olla järkevämpi ja tietoisempi.

Harrastan enemmän liikuntaa ja kiinnitän huomiota elintapoihini. Tämäkin on yksi niistä asioista, jotka lupasin itselleni jo viime vuonna, mutta samalla ehdottomasti myös yksi niistä asioista, joihin minun on kiinnitettävä huomiota tänäkin vuonna. Tänä vuonna lupaan kiinnittää enemmän huomiota siihen, että liikunnan lisäksi myös venyttelisin ja parantaisin kehoni liikkuvuutta, sillä olen nyt viimeisimpien viikkojen aikana joutunut ratsastustunneilla huomaamaan, että kehoni on osittain äärettömän jumissa ja että se vaikuttaa istuntaani negatiivisesti. Lupaan kiinnittää tänä vuonna huomiota myös elintapoihini niin, että vointini olisi vuoden lopussa vielä parempi kuin tällä hetkellä, lupaan siksi, että olen alkanut viimein arvostamaan itseäni ja samalla myös sitä, että kehoni ja mieleni voi aina mahdollisimman hyvin.

x Vietän entistä enemmän aikaa luonnossa. Pikkukaupungin rauhallisuudessa Savonlinnassa vietän aina mielelläni aikaa vanhempieni takapihalta avautuvassa metsässä, kuljen talvisin jäällä vanhempieni kanssa ja pyöräilen kesäisin kallioille katselemaan järvelle, mutta Jyväskylässä vietän silti suhteellisen vähän aikaa luonnossa. En oikeastaan osaa edes sanoa, mistä se johtuu, sillä tässä kaupungissa on todellisuudessa uskomattoman hienoja luontopolkuja ja metsiä, eikä se vähäinen luonnossa viettämäni aika voi siis oikeastaan millään tavalla johtua tästä kaupungista. Tänä vuonna minä lupaan viettää enemmän aikaa luonnossa myös tässäkin kaupungissa, lähteä entistä useammin nauttimaan metsän kauneudesta ja puiden huminasta ympärilläni, katselemaan järvelle ja valokuvaamaan luonnon ihmeellisyyttä, lupaan tämän itselleni siksi, että tiedän luonnon auttavan minua rauhoittumaan ja parantavan samalla henkistä hyvinvointiani.

IMG_7261

VIISI TAVOITETTA VUODELLE 2019

x Vuoden 2019 aikana aion kehittyä ratsastuksessa. Kävin viime elokuussa ratsastustunnilla ensimmäistä kertaa vuosiin ja varasin sen jälkeen itselleni viikoittaisen vakiotunnin, sillä tahdoin aloittaa harrastuksen uudelleen, kun olin siitä niin luvattoman kauan haaveillut. Syksyn aikana minä valitettavasti kuitenkin ymmärsin, että taitoni olivat aivan äärettömän ruosteessa ja esimerkiksi istuntani kaipasi suunnattomasti harjoittelua, ymmärsin, ettei se ratsastaminen ollutkaan kuin pyörällä ajamista, se vaati edelleen ihan huomattavan paljon harjoittelemista. Tänä vuonna minä tahdon kehittyä ratsastuksessa ja siksi aionkin keskittyä siihen eri tavalla kuin olen koskaan ennen näiden kahdenkymmenen vuoden aikana keskittynyt, minä aion todella kehittyä ja tehdä töitä sen eteen, mutta samalla aion myös viettää entistä enemmän aikaa hevosten seurassa, sillä olen huomannut, että se tekee äärettömän hyvää henkiselle hyvinvoinnilleni ja auttaa minua jaksemaan arjessa. Lisäksi uskon, että hevosten seurassa viettämäni aika tukee todennäköisesti tavallaan myös kehitystäni ratsastuksen suhteen, ei välttämättä suoranaisesti, mutta tuskin hevosta voi koskaan ymmärtää liikaa.

Aion aloittaa työt uudessa työpaikassa. Sitä en tiedä, mikä työpaikka on kyseessä tai oikeastaan edes sitäkään, että missä kaupungissa tämä työpaikka tulee sijaitsemaan, mutta tavoitteeni on silti aloittaa työt uudessa työpaikassa tämän vuoden aikana. Nykyinen työsuhteeni päättyy toukokuussa ja tavoitteeni on alkaa hakemaan töitä ennen työsuhteeni päättymistä, sillä en vain yksinkertaisesti tahdo jäädä taas työttömäksi, työttömyys on nimittäin yksi ahdistavimmista asioista, joita olen elämäni aikana joutunut kokemaan ja siksi en tahdo kokea sitä enää uudelleen, ainakaan tässä aivan lähitulevaisuudessa. Toivon siis todella, että työnhakuni tuottaa jossain vaiheessa tulosta ja kuten viime vuonna, myös tänä vuonna saavuttaisin tämän tavoitteeni ja pääsisin aloittamaan työt uudessa työpaikassa, ehkä haastamaan itseäni jälleen uusien asioiden parissa ja tekemään sellaisia asioita, joita en olisi koskaan välttämättä osannut ajatella tekeväni.

x Opettelen sanomaan 'ei'. Viime vuonna minä lupasin itselleni, että sanoisin enemmän 'kyllä' kuin 'ei', mutta viime vuoden aikana ymmärsin myös, kuinka äärettömän tärkeää on osata sanoa 'ei' ja kunnioittaa itseään edes sen verran, että osaa kieltäytyä sellaisissa tilanteissa, joissa todella tahtoisi kieltäytyä. Kaikkeen ei tarvitse suostua, kaikkeen ei tarvitse sanoa 'kyllä', joissakin tilanteissa on enemmän kuin sallittua sanoa 'ei' ja sen minä tahdon tänä vuonna oppia sanomaan useammin, kunnioittamaan itseäni enemmän ja ymmärtämään, milloin on oman jaksamiseni ja oman tahtoni kannalta parempi sanoa 'ei'. Tahdon oppia sen sekä arkielämässäni että työelämässä, sillä itsensä ja oman jaksamisensa kunnioittaminen ei ole väärin edes siellä työelämässä, vaikka hetkittäin tuntuisikin siltä, että mitä enemmän tekee töitä ja suostuu kaikkeen mahdolliseen, sitä paremmin menestyy työelämässä ja sitä enemmän minusta samalla pidetään.

x Luen vuoden aikana vähintään kaksikymmentä kirjaa. Minä olen rakastanut kirjoja niin kauan kuin muistan, minä olen rakastanut yksittäisiä sanoja ja uskomattoman kauniita lauseita, olen rakastanut sitä, kuinka sanat ovat niin suunnattoman paljon, ettei vain yksinkertaisesti hetkeen tarvita mitään muuta, minä olen rakastanut kirjojen sivuille katoamista ja sitä, kuinka kansien väliin mahtuu kokonainen maailma. Minä olen rakastanut aivan äärettömästi, mutta viimeisimpien vuosien aikana lukeminen on kuitenkin kuin huomaamattani jäänyt, enkä minä oikeastaan osaa sanoa, että miksi, sillä rakastan edelleen yksittäisiä sanoja ja uskomattoman kauniita lauseita, kirjan kansien väliin mahtuvaa kokonaista maailmaa. Lukeminen on vain yksinkertaisesti jäänyt, ehkä siksi, että minä olen kuvitellut, ettei minulla ole aikaa lukea tai siksi, että kaikki muu on tuntunut tärkeämmältä, mutta tänä vuonna tavoitteenani on kuitenkin saada kirjat takaisin osaksi elämääni. Tavoitteenani on lukea tämän vuoden aikana vähintään kaksikymmentä kirjaa, mikä ei tässä vaiheessa vielä kuulosta suurelta määrältä, mutta luulen, että vuoden aikana se alkaa tuntua, sillä viime vuosien aikana olen lukenut niin vähän ja luulen, että minulla menee hetki ennen kuin saan lukemisen takaisin osaksi arkeani.

x Opettelen käyttämään paremmin Lightroomia ja Photoshopia. Olen viimeisimmän parin vuoden ajan käsittelyt kaikki tässä blogissa käyttämäni valokuvat Lightroomissa ja vähitellen oppinut myös käyttämään sitä melko hyvin, mutta tänä vuonna aion opetella käyttämään sitä entistäkin paremmin niin, että saisin valokuvistani vielä enemmän irti. Lisäksi aion opetella käyttämään Photoshopia, jota en ole käyttänyt oikeastaan koskaan kunnolla, sillä en ole tuntenut tarvetta käyttää sitä suuremmin blogikuvieni käsittelemiseen, ovathan tässä blogissa käyttämäni valokuvat suhteellisen yksinkertaisia, eivätkä vaadi suurempaa käsittelemistä. Tänä vuonna tahdon kuitenkin oppia käsittelemään valokuviani paremmin ja siksi tavoitteenani on opetella tämän vuoden aikana käyttämään paremmin Lightroomia ja Photoshopia.

IMG_7281IMG_7268

Lähetä kommentti

© Rakkaudella, Jenna Anette. Design by FCD.