10. maaliskuuta 2018

BLOGIMAAILMAN KEHITTYMISESTÄ, KIRJOITTAMISEN VAIKEUDESTA JA SIITÄ, MIKSI MINÄ ALOIN BLOGGAAMAAN – MILLAINEN BLOGGAAJA MINÄ OLEN?

Blogini täyttää nyt maaliskuussa kokonaiset yhdeksän vuotta ja sen kunniaksi aion maaliskuun aikana kirjoittaa vähän kirjoittamisesta, valokuvaamisesta ja bloggaamisesta, aion kirjoittaa teille siitä, miksi minä kirjoitan ja mitä tämä blogi merkitsee minulle. Ensimmäisenä vastaan kysymyksiin, jotka ovat kiertäneet monissa eri blogeissa nyt viimeisimmän kuukauden aikana, aion vastata näihin kysymyksiin, vaikka minä muutama viikko sitten nauraen sanoin sille maailman rakkaimmalle ihmiselle, ettei minun kannata näihin vastata, sillä vastaukseni olisivat niin tyhjiä ja turhia. Vastaan, sillä aloittaessani kirjoittamaan tätä blogitekstiä ymmärsin, etteivät ne minun vastaukseni lopulta niin turhia ja tyhjiä sitten välttämättä olekaan ja minulla saattaa todellisuudessa olla nykyään jopa suhteellisen paljon sanottavaa tästä aiheesta.

IMG_2440

1. Mikä sai sinut aloittamaan blogin kirjoittamisen?
Tavallaan en osaa edes vastata tähän, mutta maaliskuussa 2009 olin juuri alkanut lukemaan muiden blogeja ja jostain itselleni tähän päivään asti tuntemattomana pysyneestä syystä tunsin suurta tarvetta alkaa itsekin kirjoittaa blogia, ehkä tämän tarpeen takana oli jollain tavalla tarve toteuttaa itseään, se sama tarve, joka saa minut edelleen kirjoittamaan tätä samaa blogia. Olin aiemmin kirjoittanut runoja ja se sitten todennäköisesti tavallaan johti blogin kirjoittamiseen, sen varmasti näkee jollain tavalla tästä minun kirjoitustyylistänikin, joka juontaa juurensa todella vahvasti niistä runoista. 

2. Kuinka kauan olet kirjoittanut blogia?
Julkaisin ensimmäisen blogitekstini 26. maaliskuuta 2009 isäni tietokoneella istuessani vanhempieni makuuhuoneessa eli nyt maaliskuussa tulee täyteen kokonaiset yhdeksän vuotta bloggaamista, parasta tässä tiedossa lienee kuitenkin se, etten ole kertaakaan vaihtanut blogia vaan olen kirjoittanut tätä samaa aivan alusta asti, blogin nimi on vain muuttunut.

3. Kuvaile blogiasi. Mikä on sen pääasiallisen aihe yms.
Blogini on tarina onnellisuudesta, musiikista ja siitä, kuinka auringonsäteiden häikäistessä silmiä maailma on jotenkin aivan äärettömän kaunis, blogini on pieniä tarinoita siitä, mikä tekee minut tavattoman onnelliseksi ja siitä, mistä olen kiitollinen. Blogini on yksinkertaisesti tarina elämästäni, niistä sellaisista hetkistä, jotka oikeasti merkitsevät jotakin ja niistä asioista, jotka saavat aikaan tunteita, blogini on kuin julkinen päiväkirjani ja samalla kaiken luovuuteni tuotos.

4. Kuinka usein päivität blogiasi?
Tämä on näiden yhdeksän vuoden aikana vaihdellut suuresti, sillä tämä blogi on koko tämän ajan ollut minulle todella vahvasti vain harrastus ja sellaisena tahdon sen myös pitää, joten en ota aivan järjetöntä stressiä siitä, että päivittäisin blogiani säännöllisesti. Pääasiassa minä kirjoitan silloin, kun kirjoittaminen tuntuu hyvältä ja koska kirjoittaminen on viimeaikoina tuntunut todella usein hyvältä, päivitän blogiani yleensä noin kolmesti viikossa, tällä kirjoitustyylillä ja loputtomalla perfektionismillani suuremman tekstimäärän kirjoittaminen ei tuntuisi todennäköisesti enää hyvältäkään.

5. Kumman valitset, kuvat vai teksti?
Visuaalisena ihmisenä valitsen yleensä ensin kuvat ja teksti muodostuu sitten kuvien ympärille, mutta esimerkiksi tätä tekstiä kirjoittaessani minulla ei ollut pienintäkään käsitystä siitä, millaisilla kuvilla aion tämän tekstin sitten lopulta kuvittaa. Valitsen ehdottomasti kuvat jo pelkästään siitä todella yksinkertaisesta syystä, että rakastan valokuvaamista aivan suunnattomasti, enkä pystyisi koskaan kirjoittamaan sellaista blogia, jossa ei olisi ollenkaan kuvia, en pystyisi, vaikka kirjoittamista ja kauniita tekstejä kovasti rakastankin. Valokuvissa vain on sitä jotain, mitä ei pysty selittämään.

IMG_2461

6. Mistä saat inspiraation postauksiisi?
Minä saan inspiraation postauksiini yksinkertaisesti elämästäni, kaikesta siitä, mitä koen ja mitä näen ympärilläni, saan inspiraatiota suurista tunteista, illan viimeisistä auringonsäteistä ja musiikista. Siinä, missä kovin moni muu vastaa tähän varmasti saavansa inspiraationsa esimerkiksi Instagramista ja Pinterestistä, minä saan ihan rehellisesti sanottuna inspiraationi näihin postauksiini lähes poikkeuksetta ainoastaan siitä, mitä näen ja koen ympärilläni päivittäin. Minä olen aikoinaan hakenut inspiraatiota postauksiini muiden blogeista ja sosiaalisesta mediasta, mutta lopulta se ei sitten kuitenkaan ole tuntunut omalta tavalta inspiroitua, joten tällä hetkellä elämä ehdottomasti on paras inspiraation lähde.

7. Bloggaatko mieluiten aamulla, päivällä vai illalla?
Kun muutama viikko sitten nauraen puhuin näistä kysymyksistä sille maailman rakkaimmalle ihmiselle kysyin, että miksi tässä ei ole vaihtoehtona "yöllä". Ensimmäiset viisi vuotta, kun kirjoitin tätä blogia, sain suurimmat inspiraationi aina öisin ja kirjoitin siksi suurimman osan blogiteksteistäni öisin, mutta nykyään kirjoitan mieluiten iltapäivällä tai illalla, yleensä aina niin, että saisin blogitekstini julkaistua ennen kahdeksaa illalla, se toimii minulla nykyään hyvin.

8. Kuinka usein teet jotain blogisi eteen, kuten otat kuvia, luonnostelet postauksia, vastaat kommentteihin tms?
Minusta tuntuu, että näiden yhdeksän vuoden aikana on ollut aikakausia, kun minä olen tehnyt päivittäin jotain blogini eteen, mutta näiden yhdeksän vuoden aikana olen myös ehtinyt oppimaan, että on annettava itselleen edes sen verran armoa, ettei todellakaan aina tarvitse miettiä blogia, välillä täytyy ottaa päiviä ihan vain itselleen ja nauttia elämästä ilman, että ajattelee, millaista blogimateriaalia siitä saisi. Nykyään osaan ottaa aikaa itselleni, nauttia elämästä ilman kameraa ja olla miettimättä jatkuvasti seuraavaa blogitekstiä, mutta todellisuudessa teen nykyään blogini eteen jotain vähintään muutamana päivänä viikossa, yleensä useamminkin. Tavallisesti viikkooni mahtuu muutamia päiviä, jolloin minä pelkästään kirjoitan, mutta enemmän on niitä sellaisia päiviä, kun pidän kameraa mukanani blogikuvien takia.

9. Luetko muiden blogeja? Minkä tyylisiä?
On myönnettävä, että ennen luin ehdottomasti enemmän, mutta kyllä minä edelleen luen joitakin blogeja satunnaisesti ja on olemassa esimerkiksi blogeja, joita olen lukenut sieltä oman blogini ihan alkuajoista asti. Lukemani blogit ovat yleensä jollain tavalla persoonallisia, minä luen yleensä blogeja kiinnostavan kirjoittajan tai sitten kirjoitustyylin takia, mutta lukemiini blogeihin sisältyy myös paljon esimerkiksi musiikkiblogeja ihan vain siksi, että musiikki kiinnostaa.

10. Mitkä asiat toisten blogeissa kiinnittävät huomiosi ja saavat sinut liittymään ehkä jopa lukijaksi?
Blogeissa kiinnitän huomion ensimmäisenä persoonallisuuteen. Nykyään todella suuri osa blogeista muistuttaa todella vahvasti toisiaan, eikä pelkästään siksi, että blogien ulkoasut muistuttavat nykyään todella vahvasti toisiaan vaan myös siksi, että jokainen yrittää saada blogiaan näkyville ja se karsii useasti persoonallisuutta, kun yritetään liikaa. Kuten aiemmassa kysymyksessä sanoin, minun huomioni kiinnittävät usein se kirjoittajan kiinnostava persoonallisuus tai kirjoitustyyli, rakastan blogeissa nimenomaan sitä, että uskalletaan rohkeasti olla oma itsensä, eikä lähdetä yrittämään jotain sellaista, mikä ei ole yhtään omaa itseään, mutta millä voisi saada näkyvyyttä blogille. Lisäksi minun huomioni kiinnittävät hyvät valokuvat, niiden takia olen liittynyt monen blogin lukijaksi, hyviä valokuvia ei voi nähdä liikaa.

IMG_2396

11. Kolme parasta asiaa bloggaamisessa? 
x Itsensä toteuttaminen. Tämä blogi on ollut minulle alusta asti paikka, jossa saan toteuttaa itseäni ilman, että kukaan kertoo minulle, mitä minun pitäisi tehdä. Rakastan sekä kirjoittamista että valokuvaamista aivan suunnattomasti ja bloggaaminen mahdollistaa minulle näiden yhdistämisen paremmin kuin mikään muu, se on mielestäni ehdottomasti paras asia bloggaamisessa ja samalla se on myös asia, joka saa minut jatkamaan bloggaamista vuosi toisensa jälkeen.
x Se, että minulle bloggaaminen on hetkittäin todella terapeuttista. Olen purkanut ajatuksiani kirjoittamalla niin kauan kuin muistan ja myös blogiteksteissäni on usein paljon sellaisia ajatuksiani, jotka olen vain halunnut saada kirjoitettua, vaikkakin teksteissäni ne saattavat kuitenkin olla verhottuna kauniisiin lauseisiin, joista ajatukseni eivät välttämättä avaudu kovin helposti. Lisäksi blogin kirjoittamisessa terapeuttista on valokuvaaminen, sillä osaan hiljentää mieleni kaikista turhiasta ajatuksista valokuvatessani ja keskittyä vain olennaiseen, olla olemassa ainoastaan siinä hetkessä.
x Yksinkertaisesti se, että siitä on yhdeksässä vuodessa tullut todella suuri osa elämääni, olen kasvanut blogin mukana ja samalla kehittynyt jatkuvasti sekä kirjoittajana että valokuvaajana, mutta vielä parempaa on kuitenkin se, että kaikki tämä kehitys on blogin ansiosta taltioituna ja pystyn palaamaan elämässäni vuosia taaksepäin tekstin ja kuvien kanssa.

12. Entä kolme huonointa?
x Blogimaailma. Olen seurannut blogimaailman kehittymistä (ja hetkittäin taantumista) viimeisimmät yhdeksän vuotta ja minun on nyt tässä sanottava, että näiden vuosien aikana blogimaailma on muuttunut aivan suunnattomasti, mutta valitettavasti viime aikoina lähinnä vaan huonompaan suuntaan. Nykään blogimaailma on tavallaan aivan äärettömän pinnallinen, jokainen tahtoo saada itsensä lisäksi blogiaan esille ja esimerkiksi monet kommentoivat toisten blogeja pelkästään näkyvyyden vuoksi, eikä ollenkaan siksi, että olisivat kiinnostuneita kyseisestä tekstistä tai edes blogista.
x Se, ettei kirjoittaminen tai valokuvaaminen aina vain onnistu. Näiden yhdeksän vuoden aikana olen todella oppinut ymmärtämään sen, ettei aina vain pysty kirjoittamaan, vaikka kuinka istuisi tietokoneen ääressä tuntikausia ja yrittäisi kirjoittaa, eivätkä valokuvatkaan tosiaan aina onnistu. Se on yleisesti ottaen aivan todella turhauttavaa, koska kaikesta huolimatta tahtoisi saada blogiin tekstiä ja valokuvia, mutta ei kuitenkaan julkaista mitään sellaista, minkä takana ei pysty seisomaan tai mistä ei pysty olemaan millään tasolla ylpeä, ei kukaan tahdo julkaista blogissaan huonoa tekstiä.
x Aika. Blogin kirjoittaminen vie todellisuudessa aivan järjettömän paljon aikaa ja sen lisäksi, että yhden blogitekstin kirjoittaminen voi viedä tuntikausia, blogi on pahimmassa (tai parhaimmassa, riippuen siitä, miten sen tahtoo ajatella) tapauksessa mukana elämässä 24/7 myös suunnittelemisen, valokuvaamisen ja tai vaikka pelkästään ajatuksen tasolla.

13. Oletko mielelläsi vuorovaikutuksessa lukijoiden kanssa eli vastaatko mielelläsi saamiisi kommentteihin?
Tottakai vastaan mielelläni kommentteihin, mutta valitettavasti saan nykyään todella vähän kommentteja, tavallaan toivoisin lukijoiden myös kommentoivan tekstejäni. Toisaalta olen itsekin äärettömän huono kommentoimaan muiden tekstejä ja kommentoin todella harvoin, joten minulla ei tavallaan ole varaa arvostella muita kommentoinnin määrästä.

14. Onko blogillasi muita somekanavia kuten Instagram tai Facebook-sivua? 
Tein kuukausi sitten melko pitkän harkinnan jälkeen blogilleni Facebook-sivun ja nykyään päivitän sitä suhteellisen aktiivisesti. Muita omia somekanavia blogillani ei tavallaan ole, mutta päivitän blogini asioita luonnollisesti lisäksi omille henkilökohtaisille sometileilleni vaihtelevalla aktiisivuudella ja niitä pääset seuraamaan seuraavista linkeistä:


15. Onko sinulla luonnoksissa useampia valmiita tai lähes valmiita postauksia vai kirjoitatko mieluummin yhden postauksen kerrallaan ja julkaiset sen heti?
Kirjoitan yleensä yhden blogitekstin kerrallaan, mutta viimeaikoina minulla on tapojeni vastaisesti ollut tekstejä myös luonnoksissa ja tämä tällä hetkellä kirjoittamani teksti on yksi niistä. Aloitin tämän kirjoittamisen kaksi viikkoa sitten ja tämä on sen jälkeen ollut luonnoksissa koskemattomana, mutta tänään minä päätin kirjoittaa tämän vihdoin loppuun. Tahtoisin ehdottomasti oppia kirjoittamaan tekstejä myös luonnoksiin, se helpottaisi tätä bloggaamista todennäköisesti todella paljon ja pääsisin mahdollisesti eroon siitä stressistä, kun tuntuu, ettei minulla vain ole mitään kirjoitettavaa.

IMG_2473

16. Bloggaatko avoimesti eli tietääkö tuttavapiirisi blogistasi?
Blogini alkuaikoina kirjoitin tätä vähän salaisesti, eivätkä kaikki tuttuni välttämättä tienneet blogistani, mutta nykyään tämä blogi on todennäköisesti nimenomaan yksi niistä asioista, jotka tuttuni saavat minusta ensimmäisenä sosiaalisen median kautta tietää. Tämä blogi on minulle tavallaan sellainen kaiken luovuuteni tuotos ja olen tästä suurimman osan ajasta suhteellisen ylpeä, joten minulla ei ole pienintäkään syytä peitellä bloggaamistani nykyään yhtään keneltäkään.

17. Hyödytkö blogistasi taloudellisesti tai saatko esimerkiksi tuotteita testattavaksi blogisi kautta?
En hyödy blogistani taloudellisesti, eikä minulla tällä hetkellä ole tavallaan aikomustakaan yrittää hyötyä tästä taloudellisesti, koska juuri tällä hetkellä tahdon tehdä tätä vahvasti harrastuspohjalta ja nauttia kirjoittamisesta sekä valokuvaamisesta. Minulla on vähän sellainen tunne, että jos hyötyisin tästä taloudellisesti tai saisin joitakin tuotteita testattavaksi vain blogini takia, tästä katoaisi jotain niin tärkeää, etten minä välttämättä enää osaisi nauttia. Tilanne voi kuitenkin muuttua, eikä koskaan voi tietää, mitä tulevaisuudessa minulle ja tälle blogille tapahtuu, saattaisihan se olla hauskaa joskus tulevaisuudessa saada tästä bloggaamisesta jotain muutakin hyötyä kuin sitä loputonta onnellisuutta.

18. Mikä on tarina blogisi nimen takana vai onko sillä tarinaa lainkaan? 
Nämä ovat ehdottomasti niitä sellaisia asioita, joita todella harva tietää, mutta tämän blogin nimi on ollut alunperin in my field of paper flowers, josta se on muutaman mutkan kautta vaihtunut päätyen olemaan todella kauan the secret life of jenna anette. Kyseinen nimi juonsi silloin juurensa kahdesta etunimestäni sekä erään yhtyeen albumista, joista jälkimmäinen unohtui blogin nimestä, kun vaihdoin viimeisen kerran blogilleni englanninkielisen nimen, joka siis oli with love, jenna anette. Tämä viimeinen englanninkielinen ehti olla blogillani muistaakseni parin vuoden ajan ennen kuin päätin, että suomenkielinen blogi ansaitsee suomenkielisen nimen, siitä lähtien tämä on ollut Rakkaudella, Jenna Anette. Tarina blogin nimen takana ei siis tosiaan ole erikoinen, mutta blogin nimi on silti ollut monen mutkan takana

19. Haluaisitko kehittää tai muuttaa blogiasi jotenkin? Jos niin, miten?
Olen uudistanut blogini ulkoasua kunnolla viimeksi silloin, kun asuin vielä Helsingissä, ja siitä syystä tahtoisinkin tällä hetkellä uudistaa blogini ulkoasun täydellisesti, mutta kuitenkin tehdän sen itse, enkä missään tapauksessa ostaa ulkoasua. Luulen, että tämä uudistus tulee näkymään blogissani vielä tänä vuonna. Lisäksi tahdon jatkuvasti kehittää valokuvaus- ja kirjoitustaitojani ja samalla parantaa blogini laatua, vaikka olenkin siihen tällä hetkellä tyytyväinen.

20. Kolme vinkkiä aloittelevalle bloggaajalle?
x Ole oma itsesi. Se on ehdottomasti tärkein vinkki, jonka voin antaa aloittelevalle bloggaajalle, sillä olemalla oma itsensä blogi säilyy persoonallisena ja aitona vielä siinäkin vaiheessa, kun blogi saa ajan myötä enemmän lukukertoja ja kommentteja. Ei ole yksinkertaisesti yhtään mitään järkeä yrittää olla samanlainen kuin muut bloggaajat tai esittää blogiteksteissä jotain sellaista, mitä ei ehkä  todellisuudessa ole, sillä lopulta se ei kuitenkaan johda yhtään mihinkään.
x Älä kirjoita väkisin sellaisista aiheista, jotka eivät sinua todellisuudessa kiinnosta. Sen yleensä huomaa aina tekstin sisällöstä ja laadusta, jos kirjoittajaa ei ole kiinnostanut tekstin aihe ja nimenomaan siksi kannattaa kirjoittaa sellaisista aiheista, jotka ihan todella kiinnostavat sinua. Kiinnostavista aiheista kirjoittaminen kantaa pidemmälle myös siksi, että todennäköisesti jaksat kirjoittaa kauemmin sinua kiinnostavista aiheista kuin niistä, jotka eivät sinua kiinnosta.
x Kirjoita, kirjoita, kirjoita. Vain kirjoittamalla sinusta voi tulla parempi tekstintuottaja, siihen ei vain yksinkertaisesti ole mitään oikotietä, minunkin ensimmäiset blogitekstini (ne tekstit vuodelta 2009, kun kuvittelin osaavani kirjoittaa) ovat niin huonosti kirjoitettuja, etten tahdo enää edes itse lukea niitä. Joten kirjoita, kirjoita niin paljon kuin jaksat.

IMG_2408

2 kommenttia

  1. Paljon onnea blogisynttäreiden johdosta! :) Sun vastauksia oli tosi kiva lukea, ja samaistun kyllä vahvasti tuohon, että liian usein ihmiset alkavat julkisuuden toivossa karsia oman persoonaansa.

    VastaaPoista

© Rakkaudella, Jenna Anette. Design by FCD.