26. huhtikuuta 2017

HYVÄÄ MIELTÄ MUSIIKISTA

IMG_0213IMG_0272

Tällä viikolla vietetään Mielenterveyden keskusliiton jokavuotista henkisen hyvinvoinnin viikkoa ja tämän vuoden teemanahan on Hyvää mieltä musiikista. Tutkimusten mukaan musiikilla on laajoja positiivisia ja jopa parantavia vaikutuksia mielialaan ja musiikkia voidaan siten käyttää myös apuna kuntoutuksessa esimerkiksi mielenterveyden ongelmissa, mutta se miksi itse henkilökohtaisesti tahdoin ottaa osaa tähän viikkoon johtunee kuitenkin siitä, että musiikilla on ollut äärettömän suuri vaikutus minun elämääni. On tavallaan vaikeaa kuvitella, millaista elämäni olisi aikoinaan ollut tai millaista se olisi nyt ilman musiikkia, nimenomaan juuri niin sanoinkuvaamattoman suuri vaikutus musiikilla on elämääni ollut sekä niinä kaikista vaikeimpina että kaikista kauneimpina hetkinä.

Elämässäni on ollut kausia, jolloin olen itkenyt omaa toivottomuuttani pimeässä huoneessani ja tuntenut, kuinka rintalastan alla jokin kasvaa niin suunnattomaksi, että ainoa vaihtoehto on ollut huutaa ilman äännähdystäkään. Niitä sellaisia kausia, jolloin olen istunut parvekkeella auringonlaskun jälkeen hengittämässä syvään pystyäkseni ajattelemaan järkevästi ja hymyileminen on ollut uskomattoman vaikeaa, niitä kausia, jolloin itsetuntoni on ollut lähinnä käsite sanakirjassa ja yksinäisyys on tuntunut tukahduttavalta, mutta minä olen selvinnyt kaikista niistä kausista. Minä olen selvinnyt, sillä musiikki ei ole koskaan jättänyt minua yksin, se on kulkenut mukanani kaikissa elämäntilanteissani, auttanut käsittelemään niitä kaikista vaikeimpia tunteitani huutaessani yleisömeren keskellä ääntäni käheäksi ja antanut voimaa uskoa siihen, että jonain aamuna on helpompi hengittää. Musiikki on antanut voimaa uskoa siihen, että minullekin on olemassa vielä uskomattoman kauniita auringonlaskuja ja suunnatonta rakkautta, musiikki on antanut voimaa uskoa siihen, että minä kelpaan ja siitä en voisi olla enää kiitollisempi.

IMG_0242
IMG_0204IMG_0250

Musiikki on vaikuttanut ja vaikuttaa edelleen mielialaani äärettömän paljon ja koska siitä on oikeasti ihan tutkittua tietoa, että mieleisen musiikin kuunteleminen vapauttaa aivoissa dopamiinia, joka puolestaan lisää mielihyvää, iloa ja motivaatiota, haastan jokaisen tätä tekstiä lukevan kuuntelemaan tänään itselleen mieleistä musiikkia, ei mitään väliä onko kyseessä Biffy Clyro vai Evil Stöö, mikä tahansa musiikki voi saada aikaan saman. Tutkimusten mukaan 20−60 minuuttia mieleisen musiikin kuuntemista päivässä riittää tuottamaan positiivisia vaikutuksia, joten kyse ei todellakaan ole mistään naurettavan pitkästä ajasta ottaen huomioon sen, että esimerkiksi työmatkaani kuluu tuo nimenomainen 20 minuuttia aamuisin. Itse henkilökohtaisesti olen kuunnellut tänään musiikkia kahdeksan tunnin ajan, kuiskaillut rakkaita sanoja pyöräillessäni kotiin ja tanssinut sitten ympäri asuntoani, musiikin voima on ollut niin käsittämättömän suurta, ettei sitä ole voinut mitenkään olla huomaamatta missään vaiheessa.

Olen koonnut tänään itselleni #voimaamusiikista soittolistan, jonka tulen julkaisemaan myöhemmin tällä viikolla, mutta nyt tahdon jakaa teille tämän päivän rakkaimmat voimabiisit, tiedättehän ne sellaiset, jotka ovat antaneet energiaa ja mielihyvää enemmän kuin uskoisi. Von Hertzen Brothersin Somewhere in the Middle on ollut vuosien ajan itselleni ehdottomasti se kaikista suurin voimabiisi ja sitä se on ollut tänäänkin, kyseinen biisi oli aikoinaan tavallaan käännekohta elämässäni, käännekohta parempaan suuntaan ja ilman tätä biisiä olisin mitä luultavimmin jatkanut elämääni väärään suuntaan. Muita tämän päivän voimabiisejä ovat olleet The Blankon Face the Fear, Pariisin Kevään Kuka sulkee sun silmät ja Laura Moision Lokkeja ja lentomuurahaisia, suosittelen ehdottomasti kuuntelemaan nämä tai vaihtoehtoisesti mitä tahansa muuta, tässä yhteydessä mikä tahansa musiikki voi toimia.

IMG_0238

Lähetä kommentti

© Rakkaudella, Jenna Anette. Design by FCD.